FAUNA: Biryani cu cartof copt și iaurt / Idei pentru masa de Paște

IMG_6687ii

Pot să jur cu o mâna pe inimă (și cu cealaltă pe brânza de burduf după care vreau să plec la piață) că mesele festive au fost douăzeci de ani la rând motivul meu suprem de bucurie. Cele mai de pret amintiri si ancore ale copilariei prin preajma sarbatorilor au ramas si acum ozonacul fraged facut cu lapte de țară, ouă colorate în ciorap cu frunze culese din grădină, salată de bouef fără boeuf, dar cu pui de curte, multe murături de casă și maioneză frecată aprig tot din ouțele din cuibar ale bunicii adunate după prima cotcodăceală din zorii zilei. Le strângea câte două săptămâni în frigider ca să ajungă pentru toată lumea și pentru toate bucatele pe care urma să le facă și să le-mpartă copiilor, nepoților și prietenilor ei. Si ei îi mulțumeau an după an, Crăciun după Paște și Revelion, cu cap plecat și izbăvire pentru toată truda și sudoarea pe care o punea ea în pregătirile de sărbătoare.

Paștele nu ar trebui să fie despre a primi figurine de ciocolată și iphone-uri de la iepuraș, despre a sacrifica animale ca să ne hrănim în exces trupurile și egourile, despre a da check-in în club în noaptea de Înviere sau despre a cheltui trei salarii pentru trei zile la x munte sau y țară. Și totul doar de dragul de a epata de două ori pe an că așa e tradiția.

IMG_6707ii

Am crescut în același consumerism, doar că parcă mai mic. Ori eram eu prea mică să pricep ori era orașul în care am crescut la fel de mic ca mine și nu sesizam proporțiile. Am înțeles din toate ritualurile bunicii din preajma zilelor de sărbătoare că e natural să fim buni unii cu alții, să oferim chiar dacă nu primim și să ne ajutăm reciproc dacă vrem rezultate mari. O pereche de mâini va izbuti mereu mai puține și într-o perioadă de timp mai mare decât o vor face cinci. Puterea chiar crește dacă ne iubim și ne păstrăm aproape, asta trebuie să învățăm. Asta e folosul pregătirii cozonacului și asta pricepem când tocăm câte trei la trei kile de legume pentru salata de boeuf. Ne adunăm la masă ca să zâmbim și să aflăm unii despre alții, nu ca să mâncăm și să ne mâncăm între noi. Reconsiderați-vă, vă rog, sărbătoarea!

IMG_6713ii

Am pornit acest articol pe alt picior decât am aterizat acum, dar simt că ma perpeleste aprig focul de cate ori discut despre ceva care ma supara crunt sau îmi face ochii cât cepele și inima cât casa de emoții și n-am cum să m-astâmpăr până nu-mi vărs oful. Spuneam că bucatele tradiționale erau, pe lângă zumzetul din casă, bucuria mea dintâi în copilărie. M-aș fi făcut una cu salata de boeuf poulet, aș fi mâncat cozonac ‘muiat în lapte, poale-n brâu, cornulețe și pateuri de casă cu ciuperci de la primul până la ultimul cântec de cocoș din zi. Acum le dau la schimb pe pâté-uri din nucă și verdețuri, tarte cu brânză, supe si creme de legume, paste cu pesto de sfecla roșie sau farfurii cu India pictată-n ele și nu aș refuza pentru nimic pe lume o porție de sarmale libaneze în foi de viță.

Am pregătit un biryani cu cartof fript și iaurt special pentru AR The Stylish Network – Revista Andreea Raicu ca parte dintr-o înșiruire de propuneri vegetariene și vegane din partea food bloggerilor români pentru masa de Paște si am sa va las reteta mai jos, impreuna cu un clip pe care l-am filmat impreuna cu Dan Basu.

 

Ingrediente:

400 g orez basmati (1 ½ pahar) 1 ceapă galbenă

6 căței usturoi

1 linguriță ghimbir pudră

½ linguriță cumin (chimion) pudră

1 linguriță turmeric (curcuma) pudră

1 linguriță curry pudra

1 ardei cayenne 2 cartofi galbeni medii

1 ceașcă mazăre congelată

½ legătură pătrunjel

3 linguri iaurt

ulei pentru gătit

sare de mare

Metodă:

Am pus la fiert o oală cu 3 pahare de apă și un praf de sare. Atunci când a început să clocotească, am adăugat orezul și l-am lăsat să fiarbă la foc mic, cu capac, timp de 15 minute. L-am lăsa-l să se odihnească vreo 5 minute înainte să îi ridic capacul; aburul din interiorul vasului ajută orezul să devină mai pufos.

Separat, am încins o tigaie cu 3-4 linguri de ulei și am fript la foc mediu cartofii tăiați cuburi cu latura de 2-3 cm până când s-au rumenit.

Am adus, într-o oală, în punctul de fierbere câteva linguri de apă împreună cu două linguri de ulei, am dat focul la mic și am înăbușit ceapa preț de câteva minute. Am adăugat usturoiul zdrobit și tăiat mărunt și am amestecat până când a început să își elibereze aroma. Am adăugat condimentele pudră și ardeiul cayenne tocat mărunt și golit de semințe și am prăjit cam un minut, amestecând din când în când.

Am luat de pe foc oala cu spice-uri și am adăugat orezul gătit. Am amestecat cu grijă până când compoziția s-a colorat omogen și am adăugat cartofii fripți, mazărea congelată și sare după gust. Am adus recipientul din nou pe foc, am completat cu câteva linguri de apă și am amestecat din când în când preț de câteva minute. Am adăugat pătrunjelul tocat mărunt și lingurile de iaurt, am amestecat bine și am stins focul. Am lăsat compoziția să se odihnească 10 minute înainte să o servesc pentru a lăsa aromele să se împletească.

Optional, biryani poate fi servit cu roșii cuburi (dacă sunt în sezon) sau cu zeamă proaspătă de lămâie.

.

Citește și despre Meniul Vegetarian de Paște al lui Andie, Selecția de Rețete Vegetariene de Paști a Andrei și Ideile de Meniu Vegan de Paște ale Angelei (Oh She Glows).

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Leave your feedback

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.