Biryani cu cartof copt și iaurt / Fauna / Idei pentru masa de Paște

IMG_6687ii

Pot să jur cu o mâna pe inimă (și cu cealaltă pe brânza de burduf după care vreau să plec la piață) că mesele festive au fost douăzeci de ani la rând motivul meu suprem de bucurie. Cozonac fraged cu ouă de găină crescută sănătos, la curte, și lapte de țară, ouă colorate în dres cu frunze din grădină culese de către nepoți agitați și veseli de nu mai încape să pictez, salată de bouef fără boeuf, dar cu pui de curte, multe murături de casă și maioneză frecată aprig tot de bunica, tot din ouțele pe care le lua din cuibar după prima cotcodăceală din zorii zilei și le strângea câte două săptămâni în frigider ca să ajungă pentru toată lumea și pentru toate bucatele pe care urma să le facă și să le-mpartă copiilor, nepoților și prietenilor apropiați care, fie că n-aveau timp ori iscusință, îi mulțumeau an după an, Crăciun după Paște și Revelion, cu cap plecat și izbăvire pentru toată truda și sudoarea pe care o punea ea în pregătirile de sărbătoare.

Eu asta nu înțeleg la oamenii sute mii pe care-i văd că se îmbulzesc, pufnesc nerăbdător și își dau coate pentru un loc mai în față la cozi la hypermarket, la cozi în trafic, la cozi la piață, cumpărând munți de carne, unt, sucuri, dulciuri și oriceuri din care, după trei zile, vor arunca jumătate la gunoi, munți de provizii abandonați în cămare și frigidere pe care a doua zi de Paște îi vor da oricum la schimb pe o porție de cartofi prăjiți cu maioneză la plic în foodcourt-ul lor preferat. Andie a formulat mai bine decât aș putea eu vreodată să aștern aici și mă voi opri acum, căci altfel sunt tentată să mă învolburez ca marea noastră în noiembrie și să fac pe activista. Nu am să bat aici câmpii despre rădăcinile păgâne ale sărbătorii*. S-ar putea să avem opinii diferite și să vă lezez crezul cu libertatea mea de exprimare. Paștele nu ar trebui să fie despre a primi figurine de ciocolată și iphone-uri de la iepuraș, despre a sacrifica animalele ca să ne hrănim dizgrațios și în exces trupurile și egourile, despre a da check-in în club în noaptea de Înviere sau despre a cheltui trei salarii pentru trei zile la x munte sau y țară, doar ca apoi să ne chiorăie mațele trei luni pentru că abia dacă ne mai permitem pită cu unt. Și totul doar de dragul de a epata de două ori pe an că așa e tradiția.

Am crescut în același consumerism, doar că parcă mai mic. Ori eram eu prea mică să pricep ori era orașul în care am crescut la fel de mic ca mine și nu sesizam proporțiile. Nu sunt vreo prințesă islandeză crescută pe vârf de aisberg, m-au lovit grozăviile vieții cu palme și picioare la fel ca pe noi toți, dar măcar am avut unde să privesc în jurul meu și să asimilez obiceiuri bune. Am înțeles din toate ritualurile bunicii din preajma zilelor de sărbătoare că e natural să fim buni unii cu alții, să oferim chiar dacă nu primim și să ne ajutăm reciproc dacă vrem rezultate mari. O pereche de mâini va izbuti mereu mai puține și într-o perioadă de timp mai mare decât o vor face cinci. Puterea chiar crește dacă ne iubim și ne păstrăm aproape, asta trebuie să învățăm, ăsta e folosul pregătirii cozonacului și asta pricepem când tocăm câte trei la trei kile de legume pentru salata de boeuf. Nu ciocnim ouă, interacționăm, râdem, ne provocăm. Ne adunăm la masă ca să zâmbim și să aflăm unii despre alții, nu ca să mâncăm și să ne mâncăm între noi. Reconsiderați-vă, vă rog, sărbătoarea!

Am pornit acest articol pe alt picior decât am aterizat acum, dar simt că ma perpeleste aprig focul de cate ori discut despre ceva care ma supara crunt sau îmi face ochii cât cepele și inima cât casa de emoții și n-am cum să m-astâmpăr până nu-mi vărs oful. Spuneam că bucatele tradiționale erau, pe lângă zumzetul din casă, bucuria mea dintâi în copilărie. M-aș fi făcut una cu salata de boeuf poulet, aș fi mâncat cozonac ‘muiat în lapte, poale-n brâu, cornulețe și pateuri de casă cu ciuperci de la primul până la ultimul cântec de cocoș din zi. Acum le dau la schimb pe pâté-uri din nucă și verdețuri, tarte cu brânză, supe si creme de legume, paste cu pesto de sfecla roșie sau farfurii cu India pictată-n ele și nu aș refuza pentru nimic pe lume o porție de sarmale libaneze în foi de viță.

Am pregătit biryani cu cartof fript și iaurt special pentru AR The Stylish Network – Revista Andreea Raicu ca parte dintr-o înșiruire de propuneri vegetariene și vegane din partea food bloggerilor români pentru masa de Paște la invitația Dianei Ioana Mărășoiu, femeie minunată pe care o stalkeresc în mod cât se poate de evident pe Facebook.

Ș-acum:

IMG_6707ii

IMG_6713ii

 

Ingrediente:

400 g orez basmati (1 ½ pahar) 1 ceapă galbenă

6 căței usturoi

1 linguriță ghimbir pudră

½ linguriță cumin (chimion) pudră

1 linguriță turmeric (curcuma) pudră

1 linguriță curry pudra

1 ardei cayenne 2 cartofi galbeni medii

1 ceașcă mazăre congelată

½ legătură pătrunjel

3 linguri iaurt

ulei pentru gătit

sare de mare

Metodă:

Am pus la fiert o oală cu 3 pahare de apă și un praf de sare. Atunci când a început să clocotească, am adăugat orezul și l-am lăsat să fiarbă la foc mic, cu capac, timp de 15 minute. L-am lăsa-l să se odihnească vreo 5 minute înainte să îi ridic capacul; aburul din interiorul vasului ajută orezul să devină mai pufos.

Separat, am încins o tigaie cu 3-4 linguri de ulei și am fript la foc mediu cartofii tăiați cuburi cu latura de 2-3 cm până când s-au rumenit.

Am adus, într-o oală, în punctul de fierbere câteva linguri de apă împreună cu două linguri de ulei, am dat focul la mic și am înăbușit ceapa preț de câteva minute. Am adăugat usturoiul zdrobit și tăiat mărunt și am amestecat până când a început să își elibereze aroma. Am adăugat condimentele pudră și ardeiul cayenne tocat mărunt și golit de semințe și am prăjit cam un minut, amestecând din când în când.

Am luat de pe foc oala cu spice-uri și am adăugat orezul gătit. Am amestecat cu grijă până când compoziția s-a colorat omogen și am adăugat cartofii fripți, mazărea congelată și sare după gust. Am adus recipientul din nou pe foc, am completat cu câteva linguri de apă și am amestecat din când în când preț de câteva minute. Am adăugat pătrunjelul tocat mărunt și lingurile de iaurt, am amestecat bine și am stins focul. Am lăsat compoziția să se odihnească 10 minute înainte să o servesc pentru a lăsa aromele să se împletească.

Optional, biryani poate fi servit cu roșii cuburi (dacă sunt în sezon) sau cu zeamă proaspătă de lămâie.

 

Idei pentru masa de Paște:

Aperitive:

Hummus cu sfeclă și fistic

Tartină cu sparanghel

Pate vegetal din linte

Crostini cu pesto de mazăre, cimbru și Parmigiano Reggiano

Mozzarella coaptă în sos tomat

 

Feluri principale:

Supă de sparanghel cu lapte de cocos

Chifteluțe de mei în sos ayurvedic de roșii cu scorțișoară

Noodles de zuchinni cu pesto de mazăre și pearl onions și câteva vorbe despre hrana alcalină

Burgeri de spanac copți

Cremă de urzici cu muguri de pin și mămăligă prăjită

 

Salate:

Bolul Abundenței cu legume de primăvară și dressing de iaurt și mărar

Salată detoxifiantă cu avocado, germeni de fasole Mung și rodie

Salată de primăvară cu ou poșat

 

Desert:

O ceașcă aburindă de lapte cald de migdale cu vanilie și căpșune

Ciocolată de casă

Pere coapte

Chec cu căpșune și nuci

 

Citește și despre Meniul Vegetarian de Paște al lui Andie, Selecția de Rețete Vegetariene de Paști a Andrei și Ideile de Meniu Vegan de Paște ale Angelei (Oh She Glows).

 

___________________________________

* și despre cum am îmbrăcat în spiritualitate falsă și pufoșenie drăguță o celebrare a fertilității și sexului. Iepure? Ouă? Nu clipește nimeni?

Un gând despre &8222;Biryani cu cartof copt și iaurt / Fauna / Idei pentru masa de Paște&8221;

  1. Pingback: Ouă poșate în sos tomat cu boabe de năut (Shakshouka) | hrană pasiune suflet

Leave your impression

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s