Detest sa arunc mancare, fie ea gatita sau cruda, frunzulite, codite, coji sau pulpe. Imi place sa caut sa convertesc orice parte a plantei pe care o folosesc intr-un mod cat mai sustenabil cu putinta, in asa fel incat sa obtin cat mai mult din potentialul pe care il are fiecare aliment si sa valorific la maxim munca depusa ca eu sa ma pt bucura de mancarea pe care o am pe masa.
Pentru mine este vorba de respect in primul rand. Respect pentru natura, pentru alimentele care ma hranesc, pentru taranul care isi crapa mainile si isi inmoaie oasele ca sa-si ingrijeasca pamantul si sa protejeze plantele de daunatori, pentru carburantii consumati ca sa ajunga totul pe tarabe in tihna si pietarul care isi lasa copiii acasa zi de zi, de cand se crapa de zi pana noaptea tarziu ca sa-si poata vinde marfa si sa puna o paine pe masa. Si respect pentru banul muncit si cheltuit, pentru timpul meu si al celorlalti care m-au ajutat sa fiu aici. Apropo, stiati ca majoritatea afinelor de padure pe care le gasim in piete sunt culese de familii din cele mai nevoiase, iar din banii pe care ii castiga in perioada de recoltare (putin mai mult de o luna) trebuie sa traiasca tot anul? Ceva la care poate ca ar trebui sa ne gandim mai mult cu totii. Eu, una, parca privesc si apreciez altfel o manuta de afine atunci cand ma gandesc la tot traseul pe care trebuie sa il parcurga doar ca sa ajunga in farfuria mea. Dar hai ca m-am indepartat de subiect. Cred ca am sa povestesc mai multe despre treaba asta cu risipa alimentara si felul in care ne putem folosi mai bine si mai destept de alimente intr-un articol viitor dedicat si detaliat, cu exemple, idei si solutii pe care eu le-am gasit ca fiind din cele mai utile si mai la indemana. Sper sa ajute si sa inspire.
Sa ne intoarcem la migdalele noastre. Acum cateva zile am facut lapte din migdale pentru prima oara (yes, I know) si, dupa ce am stors tot laptele pe care il puteam stoarce, m-am trezit cu o masa incerta de migdale blenduite cu care nu stiam ce sa fac. Pentru ca era clar ca n-am sa o arunc. Stand in chirie cam toata viata mea de adult, in apartamentul in care locuiesc acum se face ca nu am cuptor, prin urmare nici nu s-a putut pune problema de biscuit biscuiti si alte chestiuni boeme, asa ca am dat un google scurt. Mi-as dori sa va pot pune un link cu sursa mea de inspiratie, dar adevarul e ca nu am avut una in mod special. Cu toate ca incurajez enorm gasitul de inspiratie din exterior in bucatarie, mi se pare un ingredient atat de important pentru a experimenta si invata mai multe. Nu am inventat o noua roata pentru ca nu cred ca mai sunt roti de inventat, doar de reinterpretat, dar m-a inspirat multitudinea de retete pe care le-am gasit, care mi-a indicat ca hummusul din pulpa de migdale e a real thing si ca nu-s eu ticnita ca am indraznit sa ma gandesc la asta.
Hummusul din migdale e un vis gustos, cremos, extrem de satios si sanatos, economic si (daca nu punem la socoteala pasta de susan) raw, complet vegan si fara urma de naut sau alta fasola – prin urmare, fara flatulenta. Yeeey! 🙄 Pe langa toate astea, dureaza intre 5 si 10 minute sa fie gata, in functie de cat de tare va grabiti si poate fi ajustat cu usurinta pe gustul fiecaruia, cu ce condimente aveti voi la indemana. Eu am preferat sa folosesc combinatia mea clasica pentru hummus.
Hummus din migdale
Ingrediente:
- 176 g pulpa de migdale (ramasa de la laptele de migdale facut in casa)
- 42 ml zeama de lamaie
- 5 linguri tahini
- 2 catei mici de usturoi zdrobiti
- ½ lingurita chimion macinat
- ½ lingurita coriandru macinat
- un praf de piper negru proaspat rasnit
- 2 linguri drojdie inactiva (optional)
- urfa sau fulgi de chili (optional)
- sare de mare
Pentru servit:
- cateva linguri ulei de masline extravirgin
- boia afumata
- za’atar
Ustensile: robot de bucatarie sau blender de mare putere
Metoda:
- Pune intr-un blender/robot de bucatarie pulpa de migdale strecurata care ti-a ramas dupa ce ai facut laptele de migdale, impreuna cu zeama de lamaie, tahini, usturoi si condimente si proceseaza-le timp de 4-5 minute sau pana cand se omogenizeaza totul.
- Acum, in functie de consistenta pulpei pe care ai obtinut-o din lapte si consistenta de hummus pe care o vrei, mai poti adauga putina apa si amesteca din nou.
- Transfera totul intr-un bol, stropeste ulei de masline pe deasupra si presara boia afumata si za’atar sau ce condimente doresti tu si serveste.
Atat. Pofta buna!
Beatrice 💜