Cel mai bun hummus pe care nu l-ai mancat inca

cel-mai-bun-hummus-reteta

 

Nu ma intelegeti gresit, nu spun ca hummusul meu este cel mai bun. Doar ca nu l-ati mancat inca.

Iarasi transmit live de la biroul meu, inarmata cu sosete pufoase si litri de ceai cald, sperand la o primavara mai buna. Martie, you drunk, go home! Cred ca ar trebui sa mai fac si eu cate o tocana, o ciorba cu zarzavat acrita cu bors, ceva mai rudimentar, mai ca acasa, ceva care sa ma incalzeasca pe dinauntru. Adica mai in ton cu vremea pentru ca se pare ca tot ce am gatit in ultima perioada ȚIPĂ insistent a primavara-vara. Arome mediteraneene, culori aprinse, tropicale, condimente care te incing si te imping la dans si la mancat cu mana, cu pofta. Vedeti cu ochii vostri, de fapt, ce retete ajung aici si ce exista pe Instagram si Facebook. Concluzia e simpla: traiesc intr-o perpetua negare meteorologica. Iertati-mi lamentarile, doar ca n-am mai prins atata ninsoare de ziua mea de cand eram micuta si, sa ne intelegem, am crescut in Moldova (aia care-i de partea asta a Prutului), nu-mi ia chiar atat de putin sa ma plang de frig. Noi cand eram mici mergeam troieniti la scoala si, atunci cand nu dadeau caldura in clase, stateam cu subele pe noi la ore de ne inghetau degetele pe pix/stilou. Pe vremea aia doar visam sa se inchida scolile in caz de viscol. # pe vremea mea 😂

Dar sa lasam melancoliile si misevremismele la o parte si sa trecem la lucruri cu adevarat serioase: hummus indiferent de vreme, de stare sau de ocazie. Doamne, si asta tipa vacanta, chiar daca e vacanta doar pana la primul restaurant libanez sau vacanta pentru ca am decis sa lucram de acasa azi fiindca vedeti si voi ce e afara, oameni buni!

 

View this post on Instagram

I'm back at it! #soulfoodcooking #cookingbeatrice

A post shared by Beatrice Sauvage (@beatricesauvage) on

 

Reteta asta de hummus e ceva foarte drag mie. E un gust pe care l-am purtat dupa mine de-a lungul timpului, chiar daca a suferit multiple schimbari pe parcurs; gust pe care l-am folosit ca sa hranesc si sa bucur oameni pe care i-am intalnit, si pe care il asociez cu sentimente si amintiri frumoase.

Am inceput sa imi fac hummus de cand mi-am cumparat primul meu blender prin 2012, in primul meu an de blog. Acum, povestea cu blenderul e mai lunga si nu cred ca are rost sa ma lungesc acum. E drept ca la blender nu imi iesea un hummus extraordinar, dar macar incercam. Insa primul hummus cu adevarat bun, facut si nu cumparat, l-am gustat atunci cand m-am angajat pentru prima oara in bucatarie, prin primavara lui 2014. Vreau sa spun ca am invatat lucruri pretioase in timpul scurt pe care l-am petrecut acolo, m-am indragostit iremediabil de mancarea picanta si de sosuri (si de urfa), am furat meserie cu lopata si am cunoscut oameni superbi. Dar fiecare job a venit cu ceva special si, chiar daca nu toate invataturile au avut un gust dulce si mieros, am avut de invatat oricum.

 

 

Pentru amintiri si mancare sunt intotdeauna recunoscatoare. Dar si pentru ca am invatat cum sa obtin un hummus cremos si bogat, un falafel crocant, pufos si aromat si am inteles cat de important e gustul de fum dintr-un sos barbeque abia in momentul in care am ars din neatentie sosul pe fundul oalei si am realizat ca am facut ceva mai bun decat era. Ulterior mi-am dat seama ca pot obtine asta cu boia afumata, asa ca acum nu il mai ard 😂 Acum ca am scris asta, cred ca am sa fac niste litri de sos barbeque. Nu stiu ce voi face cu el inca (tofu steak!), dar tineti aproape, va tin la curent.

 

Processed with VSCO with s3 preset

Cel mai bun hummus pe care nu l-ai mancat inca, dar presupun ca urmeaza sa-l gatesti

Ingrediente (pentru un platou de 2-4 persoane):

  • 1 cana naut uscat, pus la inmuiat cu o seara in urma
  • 70 ml apa (pastrata de la nautul pe care il vom fierbe)
  • 1/2 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 100 ml zeama de lamaie (cam 2 lamai medii)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita rasa chimion praf (cumin)
  • 1 lingurita plina coriandru praf
  • 5 linguri tahini (pasta de susan)

Pentru servit:

  • cam 2 lingurite za’atar (eu l-am luat din magazinul Orient din Obor, in hala noua la etaj)
  • boia afumata
  • 4-5 linguri ulei de masline extravirgin

Ustensile: robot de bucatarie

Metoda:

  1. Fierbe nautul cu apa din belsug si bicarbonat, dar nu adauga sare. Sunt discutii contradictorii, unele spun ca sarea inmoaie leguminoasele prea tare, altele sustin ca sarea ingreuneaza procesul de fierbere. Nu m-am lamurit cu asta inca. Eu prefer sa adaug sarea spre final, mi se pare ca ii controlez mai bine gustul si astfel evit sa folosesc sare in exces.
  2. Dupa ce da apa in clocot, lasa sa fiarba la foc mic, fara capac. Spumeaza din cand in cand cu o lingura sau o spumiera. Ai grija sa nu fierbi nautul in exces, altfel va fi mai greu de curatat si nu vei mai obtine textura aia fina de hummus. Scoate o boaba de naut din oala si testeaz-o. Trebuie sa fie ferma, dar sa o poti strivi intre degete. Daca e fiarta in interior, clar e gata.
  3. Pastreaza 70 ml din apa in care a fiert nautul, o vom folosi imediat. Scurge nautul intr-o sita si trece-l prin apa rece pana se raceste.
  4. Acum urmeaza partea mea preferata, partea in care curatam nautul de cojita, pielea aceea transparenta in care e invelit. Asta e secretul suprem pentru textura fina si cremoasa de hummus pe care nu o poti obtine altfel. Stiu ca poate suna a munca migaloasa, am auzit si eu de oameni care curata nautul boaba cu boaba si inca sper ca e un mit pentru ca eu nu as avea atata rabdare. Dar am sa va explic ceva ce am invatat de la un om foarte misto, si anume o tehnica super simpla care mie, una, mi se pare foarte relaxanta si distractiva 😂
    Muta nautul intr-un bol incapator sau in oala in care l-ai fiert (dar ai grija sa o racesti inainte) si acopera nautul cu multa apa rece. Baga-ti mainile curate in oala si maseaza bland nautul intre palme, in apa, dar cu atentie sa nu le strivesti. Cojile de naut fiind foarte subtiri si usoare, vor pluti la suprafata apei de unde le vei putea arunca foarte usor. Repeta procesul asta de cateva ori, maseaza nautul si amesteca-l ca sa nu ramana coji blocate la fundul oalei. Nu te stresa sa cureti toate cojile, important e sa dai la o parte mare parte din ele.
  5. Scurge nautul din nou.
  6. Zdrobeste cateii de usturoi cu latul cutitului si decojeste-i.
  7. Adauga in robotul de bucatarie apa, nautul, tahini, zeama de lamaie si condimentele (cu exceptia za’atarului si a uleiului de masline). Mie imi place sa adaug apa, zeama de lamaie si tahini treptat si ma opresc atunci cand ajung la gustul si consistenta pe care le doresc. Uneori intra mai mult tahini, alteori mai multa lamaie, niciodata foarte multa apa. Acum poti adauga si sare dupa gust.
  8. Al doilea secret pentru consistenta cremoasa e sa lasi hummusul la amestecat in robotul de bucatarie pentru mai multa vreme. Acum va depinde si de robotul fiecaruia, eu il las in jur de 20 de minute.
  9. Daca ti se pare ca hummusul ti-a iesit prea moale sau apos, mai adauga tahini ca sa il ingrosi. Daca e prea gros, adauga apa sau lamaie. Nu exagera cu apa, totusi, ca sa nu ii tai din aroma.
  10. Muta-l pe un platou sau intr-un bol, fa-i o adancitura in centru cu ajutorul unei linguri, stropeste cu uleiul de masline si presara pe deasupra za’atar si boia afumata. Daca vrei, poti sa mai adaugi ca topping boabe fierte de baut, seminte prajite de dovleac, floarea soarelui sau canepa.
  11. Serveste cu sticksuri din castravete sau morcov crud, tije de telina, fasii coapte de lipie, pita, salata de patrunjel cu portocale sau rodie (tabbouleh), salata de varza murata ori clasicul pairing cu falafel sau triunghiuri de toast din secara integrala. Sau poti sa faci un mare festin cu de toate impreuna cu prietenii sau familia. Sau poti sa te bucuri singur/a, pentru ca poti si pentru ca meriti! 😉 Poti sa-l bagi si in sandvisuri, intr-o lipie cu legume sau sa il transformi in dressing pentru o salata sau un bol cu legume fresh sau coapte. #veggiebowls #forever

Pofta buna si la cat mai mult hummus pentru toata lumea!

 

Processed with VSCO with s3 preset

 

Beatrice 💜

Publicitate

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. ghelbere elena spune:

    Za’atar se poate inlocui cu altceva ca nu stiu de unde as putea cumpara.

    1. Din pacate nu exista ceva similar cu care ati putea inlocui. Dar daca sunteti din Bucuresti, gasiti in hala noua din Piata Obor. La etaj e un magazin care se numeste Orient, au foarte multe condimente si produse vrac. Altfel, am mai vazut si in Carrefour za’atar ambalat la raioanele cu produse internationale. Sper sa va fie de ajutor!

Leave your feedback

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.