Atunci cand vorbim despre risotto, probabil ca pare ceva complicat de realizat pentru unii. Pana la urma, nu seamana nici cu pilaful pe care il mancam atunci cand eram mici, nici cu orezul cu bob intreg in stil asiatic pe care il mancam poate ca cel mai des. De fapt e un fel de mancare extrem de usor de facut, singurul detaliu este ca e nevoie de rabdare si atentie pentru a-l gati, nimic mai mult. Si musai sa fie servit imediat pentru ca are tendinta de a se inchega, motiv pentru care isi pierde din textura cremoasa care il diferentiaza.
Odata ce stapanesti pasii de preparare poti foarte usor sa improvizezi si sa iti faci propria ta reteta de risotto cu orice ingrediente te taie pe tine capul. Singura limita este imaginatia.
Risotto cu mazare si radacinoase
Ingrediente (4-5 portii):
- 180 g orez arborio
- 3-4 l supa de legume sau apa fierbinte
- 1 ceapa rosie
- 1 morcov
- ½ pastarnac mare
- 2 felii telina radacina
- 6 catei usturoi
- 50 g mazare
- 1 lingurita rasa oregano uscat
- 1 lingurita rasa salvie uscata
- 5 linguri drojdie inactive
- 2 lingurite turmeric
- 1 lingura ulei de masline aromat cu trufe
- sare si piper
- ulei pentru gatit
Metoda:
Intai de toate pregatim legumele. Spala si decojeste morcovii, pastarnacul si telina radacina si taie-le pe toate in cuburi mici, ca pentru tabbouleh. Apoi toaca marunt ceapa si usturoiul.
Incinge o tigaie adanca cu pereti dubli sau antiaderenta si incalzeste in ea cateva linguri de ulei pentru gatit, preferabil ceva cu punct ridicat de ardere.
Caleste ceapa, apoi adauga radacinoasele. Amesteca din cand in cand si gateste-le timp de 3-4 minute. Adauga usturoiul si orezul pentru risotto. Gateste totul pentru alte cateva minute, dar nu uita sa amesteci frecvent.
Poti incepe sa adaugi treptat supa, polonic cu polonic. Adauga si ierburile.
Ca sa ai un risotto cu bobul lipicios si cat mai cremos, e important sa adaugi lichidul treptat, nu tot odata ca la retetele obisnuite de orez si sa amesteci frecvent. Nu te grabi sa adaugi un nou polonic de lichid pana cand nu s-a evaporat ce ai adaugat deja in vas.
Nu uita sa amesteci, e foarte important ! Nu doar ca face toata diferenta pentru textura, dar nu vrei ca risotto-ul sa se lipeasca de fundul tigaii si sa se arda.
Odata cu ultimul polonic de supa adauga mazarea si las-o sa se gateasca, dar amestecand in continuare. Opreste focul, adauga drojdia inactiva si uleiul cu trufe si amesteca bine. Eu am folosit un ulei de masline cu trufe cumparat din Kaufland, de la marca lor proprie Exquisit.
Tot acum poti adauga sarea si piperul, dar nu uita sa gusti inainte. Drojdia inactiva este sarata de la sine!
Daca simti ca la final risotto-ul este prea uscat, foloseste-ti intuitia. Mai adauga supa sau apa pana cand consideri ca ai ajuns la consistenta potrivita si ia in calcul faptul ca dupa ce se va raci va mai absorbi lichid.
Decoreaza cu oregano proaspat si piper negru proaspat rasnit.
Beatrice 💜