Supa crema de legume cu naut si curry #FaraRisipa

Retetele cu orice mai am prin frigider sunt favoritele mele. Mi se par un exercitiu simplu si eficiente de creativitate, te imping sa iti pui imaginatia la contributie si sa inveti lucruri noi fie prin combinatii la care altfel poate ca un te-ai fi gandit, fie prin a-ti asculta intuitia in bucatarie. In acelasi timp, te forteaza sa fii mai econom si cui nu-i place sa ramana cu banii in portofel si cu stomacul plin, sa fim seriosi!

Sustenabilitatea e un cuvant alambicat, dar in practica e un gest atat de simplu si la indemana oricui. Cand auzim oameni vorbind despre a fi sustenabili ne speriem pentru ca suna ca si cum ar fi cam complicat, costisitor si nici timp liber nu prea avem. Nu ne gandim ca putem fi atat de folositori mediului nostru inconjurator fara sa facem, de fapt, prea mare efort. Trebuie doar sa ne uitam in jurul nostru, sa fim putin mai prezenti si sa observam micile gesturi care au un impact foarte mare daca sunt adoptate pe termen lung. Cum ar fi sa nu mai aruncam saptamanal cate o mana de legume ofilite la gunoi doar ca sa le inlocuim cu altele in stare perfecta de la supermarket.

Treaba asta cu gatitul cu ce mai zace pe raftul de legume am inceput-o din necesitate, desigur. La fel ca toata lumea care nu face gargara cu bani seara la culcare, fie ca vorbim despre studenti sau hai sa zicem patura sociala majoritara din tara noastra. Atunci cand n-ai cu ce trebuie sa inveti sa te adaptezi si sa faci din rahat turcesc bici in loc sa plangi ca nu ai si ca nu poti. Iar obiceiul asta s-a prins de mine si m-a insotit peste tot in viata, fie ca am avut bani, fie ca nu. Si mi-a fost cel mai de pret in momentul in care am inceput sa lucrez in bucatarie.

Tuturor celor care sunt pasionati de risipa alimentara sau de gatit, in general, le recomand sezonul 4 din The Mind of a Chef (in mod special), cel cu Gabrielle Hamilton. Femeia asta e o inspiratie, iar felul ei de a privi lucrurile este de-a dreptul fascinant si inspirational. Datorita ei am inceput sa nu ma mai feresc de a cumpara legume sau fructe care nu se afla in starea lor ideala pe rafturi. Merita si ele un viitor mai bun, mai. Da, imi dau banii si pe legume semi-stricate care, de cele mai multe ori, ajung la gunoi pentru ca nimeni nu va vrea sa le cumpere. Iar asta se numeste risipa si mie, una, nu imi place. Si nu cred ca ar trebui sa va placa nici voua. Acum nu spun sa va cheltuiti salariile ca sa salvati toate legumele din piata sau din Mega, nu am luat-o razna de tot. Dar puteti fi mai atenti sau atente cu ce aveti deja prin casa.

O leguma nu este neaparat stricata daca nu mai e in starea in starea in care ati cumparat-o. It’s aged, not spoiled. Adica e invechita, nu stricata. Iar produsele invechite sau prea coapte sunt la fel de bune pentru gatit, doar ca trebuie sa te orientezi la alte preparate. O banana prea coapta nu o vei mai pune intr-o salata de fructe, dar poti face o banana bread delicioasa. Un mar sfrijit nu mai e bun sa-ti infigi dintii in el, dar il poti transforma intr-un crumble delicios. O mana de morcovi ofiliti nu va mai fi potrivita pentru o salata de cruditati sau stir fry de legume, dar vei obtine o supa extrem de delicioasa. Si, culmea, nu isi pierde nici din gust! Majoritatea produselor devin mai dulci, mai concentrate si mai aromate cu trecerea timpului. Asa ca, de ce sa nu profiti de bunatatile naturii doar pentru ca nu mai arata ca desprinse dintr-un catalog?

Nu am aici sa va exemplific cu o fotografie demna de blog, dar v-am aratat saptamana trecuta pe Instagram Stories legumele pe care le-am salvat pentru supa asta. Va las, in schimb, cu rezultatul final si o reteta delicioasa, #fararisipa.

Supa crema de legume cu naut si curry

Ingrediente:

  • 1 cartof galben, cuburi
  • ½ ceapa rosie, tocata marunt
  • 2 catei usturoi, zdrobiti cu latul cutitului
  • 2 morcovi medii, taiat grosier
  • ½ pastarnac mai mare sau 1 pastarnac mic, grosier
  • ½ dovlecel, grosier
  • 2 ardei grasi, grosier
  • 1 conserva de naut, scursa
  • 200 ml passata de rosii
  • 1 lingurita turmeric pudra
  • 1 ½ lingurita curry pudra
  • 1 ½ lingurita busuioc uscat
  • 1 ½ seminte chimion (cumin)

Pentru decor (optional):

  • Seminte crude sau prajite de dovleac si canepa nedecorticata (intreaga)
  • Cateva frunze de baby spanac

Metoda:

  1. Intr-o oala cu pereti antiaderenti, inabusa ceapa impreuna cu usturoiul si semintele de chimion timp de cateva minute. O poti inabusi cu putina apa filtrata/plata impreuna cu cateva picaturi din uleiul de gatit pe care il folosesti de obicei. Eu am pus ulei din germeni de orez.
    Toata treaba asta se intampla la foc mediu-mic cu un capac deasupra, pana cand ceapa devine translucida.
  2. Adauga cartoful impreuna cu morcovul si pastarnacul. Toarna apa cat sa fie cam cu 3 degete peste nivelul legumelor si lasa sa fiarba la foc mare cu capac.
  3. Dupa ce da intr-un clocot, adauga turmericul, curry-ul si busuiocul uscat. Lasa la fiert cu capac desupra si foc mediu pana cand legumele sunt aproape bine patrunse.
  4. Adauga dovlecelul, ardeiul gras, passata si nautul scurs.
  5. Cand s-au gatit complet toate legumele, inseamna ca supa e gata. Opreste focul, mut-o pe un ochi rece si las-o sa se odihneasca pret de cateva minute ca sa se aseze aromele.
  6. Daca ai un blender de mana, cu imersiune, poti incepe sa pasezi supa. Daca ai un blender de masa, iti recomand sa o lasi sa se mai raceasca si abia apoi sa o faci crema. Nu toate vasele de blender sunt facute din materiale prietenoase cu lichidele fierbinti. Pe langa asta, exista riscul de a te trezi cu supa explodata pe pereti din causa temperaturii si a presiunii. #AmFostAcolo Eu am folosit blenderul meu cu putere mare pe care il folosesc la orice, G21 Perfect Smoothie Vitality.
  7. Acum, partea de decor este complet optionala, dar e etapa mea preferata :D Incalzeste o tigaie antiaderenta cu un strop de ulei si plimba pe foc mediu-mare cateva frunze de baby spanac. Asa, simplu, fara nimic altceva. Ies extrem de delicioase si usor crocante. Eu am mancat o parte din ele asa, simple, direct din tigaie.

Decoreaza bolul de supa cu seminte din belsug si cateva frunze de spanac and enjoy!

⚡ Un truc simplu pentru a obtine consistente ideala de supa suna cam asa: daca ai pus prea multa apa la fiert cu legumele sau nu esti sigur/a de cantitatea pe care o ai in oala, muta o parte din ea intr-un ibric si adaug-o la pasat doar daca simti ca e nevoie. E mai simplu sa adaugi lichid ca sa obtii consistenta perfecta de supa crema decat sa incerci sa ingrosi o supa mult prea apoasa!

Beatrice 💜

Publicitate

Leave your feedback

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.