Supa crema de telina cu praz

In ultima vreme cred ca am cautat cam orice motiv sa pun la treaba blenderul pe care mi l-am luat de curand, asa ca mi-am trecut pe o lista imaginara o sumedenie de chestii pe care vreau sa le incerc: de la toate smoothie-urile pamantului la faina, lapte vegetal, raw balls, inghetata, unt si gheata zdrobita pentru cocktailuri, cam tot ce mi-a trecut mie prin minte ca as putea face cu el. Dar voi sa nu incercati asta acasa daca nu aveti un blender de mare putere.

Cum spuneam, m-au lovit creativitatea si nerabdarea de copil care a primit o jucarie noua si m-am cam pus pe testat retete. Asa ca cel mai probabil ii voi face un review amanuntit in care va voi povesti mai multe despre el si ce stie blenderul asta sa faca. Nu am apucat inca sa il fotografiez cum se cuvine, asa ca am sa va las cateva imagini de pe site-ul unadoua.ro, cel care comercializeaza blenderul G21 Perfect Smoothie, ca sa va puteti face o idee. Pana acum sunt foarte placut surprinsa de usurinta cu care paseaza supele si smoothie-urile pana la o consistenta la care cu blenderul meu vechi nu aveam nicio sansa sa ajung si sunt foarte curioasa sa vad cum se descurca si cu anumite compozitii mai dificile.

Cu supa de telina am o relatie mai complicata, e a doua oara in viata mea cand o fac. Prima data cred ca a fost acum 4-5 ani si a fost un esec total care m-a descurajat sa mai incerc. Ce gaina! Nu m-am mai gandit la telina in felul acela pana de curand, cand mi-a rasarit din nou in minte ideea in timp ce ma perindam printre tarabele din piata. Asa ca as putea spune ca telina asta a fost an impulse buy. 😂 Sau poate ca am facut-o subconstient, ca urmare a incercarilor cu gogonele si varza de Bruxelles, chestii care, pentru un motiv sau altul, nu mi-au placut de cand ma stiu. Drept concluzie, gogonelele nu sunt atat de rele precum credeam. Recunosc, nu e ceva ce mi-as pune in farfurie benevol, dar pot sa traiesc cu ele. In schimb, varza de Bruxelles a ajuns sa fie noul meu prieten, asta daca prietenii sunt ceva ce prajesti in unt cu ulei de masline si mananci cu piure de cartofi si mult parmezan pe deasupra. In ritmul asta cred ca imi infrunt frica de gulii si pepene galben pana la sfarsitul anului. 🤢

Dar sa ne intoarcem putin la minunea asta pe care vreau sa o impart cu voi. Nu e nimic din ceea ce credeam ca ar putea fi o supa crema de telina. Daca nu va place telina in general, am o veste buna: crema asta ar putea fi o supa pentru voi. E un vis ultracremos cu ceapa si praz inabusite in vin alb, condimentat doar cat sa iti mangaie varful limbii si sa iti puna sangele in miscare, stropit cu ulei de masline si pudrat cu boia afumata si seminte de susan negru. Daca esti fan lactate, poti adauga putin unt la calit si servi cu parmezan din belsug, daca nu, nu. Oricum ar fi e la fel de buna, poate chiar mai buna fara branza sau unt.

Supa crema de telina cu praz

Ingrediente:

  • 1 ceapa medie, tocata marunt
  • 1 tija medie (70 g) praz, taiata subtire
  • 3 catei usturoi, tocati marunt
  • 500 g radacina telina, cuburi
  • 65 g tije telina apio, taiata subtire
  • 1 varf cutit chili
  • piper alb (optional)
  • 100 ml vin alb
  • 1,3 L apa sau supa de legume
  • 100 ml smantana lichida vegetala
  • sare

Pentru servire:

  • ulei de masline extravirgin
  • boia afumata
  • seminte susan negru

Ustensile: blender de masa

Metoda:

  1. In oala in care urmeaza sa faci supa, caleste ceapa si prazul cu putin ulei.
  2. Adauga usturoiul si amesteca pana incepe sa isi elibereze aroma, cel mult un minut.
  3. Stinge cu vinul alb si lasa-l sa scada cateva minute.
  4. Adauga in oala restul legumelor, chili si apa sau supa de legume, in functie de ce ai la dispozitie. Eu de data asta am facut-o cu apa si a iesit foarte delicioasa.
  5. Da focul pe mediu si fierbe totul cu un capac deasupra.
  6. Dupa ce da in clocot, mai lasa sa fiarba inca 15-20 minute, dupa care micsoreaza flacara si lasa la fiert pana se patrunde bine telina. Poti sa o verifici intepand cu o furculita.
  7. Odata ce e gata, ia oala de pe foc, potriveste de sare, adauga piper alb, amesteca si las-o sa se odihneasca vreo cateva minute cu capacul pus.
  8. Eu m-am obisnuit sa las supa la racit o vreme (jumatate de ora-o ora) inainte de a o baga la blender, dar nu e obligatoriu daca ai, ca si mine, un blender puternic si rezistent care nu se supraincalzeste.
  9. Amesteca supa in blender in doua transe impreuna cu smantana lichida vegetala. Mie imi place sa pastrez deoparte cateva polonice din apa in care au fiert legumele si sa le adaug in blender doar cat sa ajustez consistenta supei daca ea e prea groasa. E mai usor sa adaugi decat sa scoti, vreau sa spun. Dar de data asta am avut proportia potrivita de lichid.
    * Poti folosi si un blender cu imersiune pe care sa il scufunzi direct in oala cu supa, dar sa stii ca textura nu va mai fi atat de fina si cremoasa.
  10. Transfera supa crema din nou in oala si incalzeste-o, amestecand des cu o lingura de lemn sau cu o spatula de silicon ca sa nu se lipeasca si sa se arda.
  11. Serveste supa in boluri cu putin ulei de masline stropit deasupra, boia afumata si seminte de susan negru.

Pofta buna!

Beatrice 💜

Publicitate

Leave your feedback

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.