Disclaimer: acesta este un articol care a inceput ca un simplu material despre mese mai sanatoase, mai colorate si mai savuroase, dar care a deraiat in ceva mai mult de atat. Aveti rabdare cu mine, devin foarte onesta foaaaarte rapid. 🔓 Pentru astia mai grabiti, dati scroll direct la reteta, promit sa nu ma supar.
Afinitatea mea pentru mancarea sanatoasa si obiceiul meu deja automatizat de a citi eticheta fiecarui produs pe care il iau de pe raft s-au dezvoltat pe masura ce am inceput sa ma cunosc mai bine si sa imi dau seama de ce are nevoie corpul meu, dar si pe masura ce am inceput sa integrez mai multa #bunatate in actiunile mele de zi cu zi. Sa imi pese, mai pe scurt, de mine si de tot ceea ce ma inconjoara.
Da, am avut si perioade in care am picat in extreme. Am fugit de sandvisurile cu branzeturi calde, topite si fasii de mozzarella intinse pana la cer ca de dracu’ si i-am judecat tacit pe cei din jur, desi eu beam ceai cu mult zahar, mancam paine alba si molfaiam pe ascuns pufuleti si merdenele. Am avut perioade in care chiar nu aveam bani, nu imi permiteam sa ma hranesc asa cum imi doream si nici nu aveam cunostintele necesare inca, iar asta m-a facut sa ma simt ca o impostoare. Am eliminat multe produse din alimentatie fara sa le inlocuiesc cu ceva consistent si nutritiv, rareori macam fructe proaspete si asta din simpla comoditate, iar lista ar putea continua o vreme.
Apoi a urmat o lunga perioada de depresie in care am trait aproape doar din carbohidrati si lacrimi si takeout (cred ca as putea face cu lejeritate o serie de review-uri oneste de pe urma perioadei in care imi comandam mancare acasa, I know some cool spots pentru toate buzunarele) si asta atunci cand imi aminteam sa ma hranesc sau in rarele ocazii in care simteam senzatia de foame. Noroc cu oamenii grijulii si incredibil de insistenti din jurul meu care m-au trezit la viata batut la cap pana am inceput sa am grija de mine doar ca sa scap de gura lor. E lucru mare sa ai oameni atat de dedicati si iubitori in jur, care sa te inteleaga si sa aiba rabdare de fier cu incapatanati asa, ca mine, iar pentru asta voi fi mereu extrem de recunoscatoare. Nu stiu unde as fi fost de altfel in clipa asta. Iar in caz ca se intreba cineva din cei ce ma citesc sau ma citeau de ce am abandonat subit blogul, acum aveti o explicatie sincera, reala.
Spuneam ca toata bataia asta de cap m-a condus spre a reintroduce treptat alimente sanatoase in dieta mea. Am inceput cu smoothie-urile pe care le-am baut in fiecare dimineata pentru o perioada lunga si am reinceput usor, usor, sa ma pun din nou pe picioare si sa prind din nou drag sa mananc si sa gatesc. Mai intai de nevoie si abia apoi din placere, mai intai pentru altii si abia pe urma pentru mine. Nu voi pretinde ca am alungat depresia cu cateva pahare de fructe pasate la blender, nu sunt asa ignoranta. Dar consider ca asta e o conversatie pentru o cu totul alta ocazie, intr-un cadru mai putin constrans de retete si gramaje. E o conversatie pentru care cred ca ar trebui sa incepem sa fim cu totii mai deschisi, mai empatici si mai putin dispusi sa judecam, general vorbind. Iar pentru mine, discutia asta e, inainte de toate, o discutie pentru care trebuie sa adun un manunchi mare de curaj pentru a-mi permite sa fiu vulnerabila complet. Cred ca e momentul.
Acum sunt intr-un punct in care nu am atata timp si lumina de fotografiat pentru cat as vrea sa gatesc, sa testez si sa experimentez retete sau pentru cate mese cu oameni misto as vrea sa organizez daca nu as avea atata anxietate. Asta in zilele in care nu simt ca ma strang peretii propriei mele fiinte pana ma imprastii peste tot si-mi e greu sa ma culeg de jos. Metaforic vorbind (sau oare?). Dar lucrez la toate astea putin cate putin in fiecare zi. Unele zile sunt mai bune si altele mai rele, dar ma mentine pozitiva faptul ca zilele bune se inmultesc, iar in cele rele incerc sa ma compun si sa invat sa respir in loc sa ma las prada propriilor ganduri si emotii. Pentru unii pare usor. Pentru cei care inteleg ceea ce spun poate fi al naibii de greu. La naiba, poate parea imposibil, am simtit si eu asta, dar nu e. Insa e de munca. Ceea ce functioneaza pentru mine poate nu functioneaza pentru toata lumea, suntem diferiti cu totii, asa ca nu aruncati cu pietre dupa mine daca vi se pare ca vorbesc din carti. Vorbesc traind si experimentand toate astea la prima mana. Dar cred ca e important sa stim ca mai e cineva acolo care trece sau a trecut prin experiente similare. La sfarsitul zilei, ne ajuta sa ne simtim mai putin singuri stiind ca putem incepe o conversatie prin care sa ne ajutam reciproc atunci cand nu avem in preajma pe cineva care sa ne ofere intelegere sau o imbratisare calda. Stiu ca eu as fi dat orice sa gasesc materiale folositoare atunci cand nu stiam pe unde s-o apuc si m-ar fi ajutat sa aflu ca nu sunt singura care trece prin asta. Ca sunt oameni la fel ca mine, din diferite medii, care se confrunta cu aceleasi probleme si duc aceleasi batalii ori de cate ori isi desprind capul de pe perna. Oameni care par perfect ok si zen din exterior, a caror viata pare perfecta, #blessed si #goals. A caror batalie nu se citeste in zambetul de paravan sau in ochii rosii de plans, ascunsi dupa ochelari de soare.
Vreau sa cred ca va pieri vremea aparentelor articol cu articol, conversatie dupa conversatie, normalizand ceva ce e perfect normal de fapt. Revin pe lung, promit. Iar eu nu fac promisiuni usor. Doar aveti rabdare cu mine. ❤️
Sa revenim la oile noastre cu granola. Am primit de curand vestea minunata ca a ajuns si la noi in Romania ceea ce eu voi numi de astazi cea mai buna granola din tara. Imi place nespus sa imi pregatesc in casa, de la zero, diferite chestii cum ar fi crutoane, sosuri, mustar, granola si alte nebunii. Dar atunci cand gasesc un produs minunat si ca gust si ca ingrediente, nu pot sa nu cumpar pentru ca stiu ca incurajez ceva ce as vrea sa gasesc mai des pe rafturi. Asta si faptul ca momentan nu am cuptor :))
Saptamana trecuta am primit un colet cu trei sortimente de granola premium de la Unicorn Naturals pentru a le testa si pentru a-mi exprima onest parerea despre ele. De Unicorn Naturals ati mai auzit pe-aici datorita gamei de inlocuitori de paine si crackersi de la Nairn’s Oatcakes pe care le-am testat si cu care m-am inteles de minune.
Lizi’s Granola este un produs 100% natural si un inlocuitor sanatos pentru cerealele expandate, cu adaos de zahar sau fructe uscate, si acelea pline de zahar, din comert. Granola de la Lizi’s are la baza un mix de nuci, seminte si fulgi de ovaz de cea mai buna calitate, rumenite la cuptor cu foc bland, dupa o reteta veche, de casa, a unui mic Bed & Breakfast din Anglia.
Produsele Lizi’s sunt preparate din ingrediente integrale, care oferă porția zilnică de energie și proteine pe parcursul întregii zile. Acestea sunt bogate în proteine vegetale de cea mai bună calitate, fibre alimentare, acizi grași de tip Omega 3, antioxidanți, vitamine și minerale. În plus, toată gama Lizi’s are o încărcătură glicemică măsurată, fiind astfel apreciată nu doar prin prisma beneficiilor sale nutriționale, ci și prin efectul pe care îl are asupra corpului. Datorită încărcăturii sale glicemice scăzute, produsele Lizi’s eliberează lent energia (glucoza) în sânge, menținând senzația de sațietate în organism. Motiv pentru care conceptul de încărcătură glicemică măsurată (introdus la Universitatea Harvard in 1977) stă astăzi la baza a numeroase cure de slăbire moderne.
Produsele Lizi’s se diferențiază prin faptul ca:
- NU conțin zahăr sau îndulcitori artificiali;
- NU conțin conservanți;
- NU conțin uleiuri hidrogenate;
- NU conțin OMG;
- Sunt bogate în fibre și proteine de cea mai bună calitate;
- Singurele produse de pe piața din România cu încărcătură glicemică scăzută, ajutând la menținerea nivelului zahărului din sânge;
- Sunt excelente pentru diabetici, sportivi, cure de slăbire, copii sau adolescenți;
Gama Lizi’s Granola contine 10 sortimente pentru gusturi si nevoi diferite, dintre care pantru sunt specializate pentru diferite nevoi: high-protein, low sugar, gluten-free și organic). Spuneam mai sus ca eu am testat 3 sortimente: nuci pecan si melasa (favoritul meu hands down, premiat si numit cea mai gustoasa granola de pe piata), fructul pasiunii si fistic si sortimentul organic.
Daca granola cu nuci pecan si melasa a fost mancata fara vreo urma de vina sau regret si aproape in totalitate de catre mine (bine, am impartit putin), pe cea cu fructul pasiunii si fistic am decis sa o sacrific pentru niste boluri divine de smoothie rece ca gheata si doldora de nutrienti. Mancati acum, plangeti mai tarziu.
Produsele Lizi’s Granola pot fi achiziționate din magazinele Carrefour, MEGA IMAGE, Kaufland, DM, Selgros, Cărturești, Bebe Tei, Naturalia, Farmaciile Floarea de Colț sau online, pe AlimenteSpeciale.ro și Unicorn-Naturals.ro.
Smoothie bol cu kiwi, mango si granola cu fructul pasiunii si fistic
Ingrediente (2 portii):
- 3 kiwi
- 1 mango
- 2 banane congelate
- 200 ml lapte vegetal (eu am folosit de migdale)
- 1 lingura miere sau sirop de artar daca vreti sa-l faceti vegan
- 1/2 lingurita turmeric
Pentru decor:
- 2 kiwi decojite, felii subtiri
- 6 linguri granola Lizi’s cu fructul pasiunii si fistic
- 6 lingurite seminte canepa decorticata
- 2 linguri zmeura
Ustensile: blender
Metoda:
- Introdu in blender toate ingredientele, mai putin cele pentru decor si blendeaza pana se obtine o crema groasa. Nu amesteca mai mult decat e nevoie pentru ca vei dezgheta banana. Aici cred ca te poti juca cu gramajele in functie de ce consistenta doresti, dar pentru un smoothie bowl gros, care sa sustina decorul, e nevoie neaparat de banana congelata. Cu cat mai multa, cu atat mai gros si mai vanjos va sta in lingura piureul de fructe.
- Toarna continutul in doua boluri, decoreaza dupa bunul tau plac si savureaza cat mai rapid.
Atat!
Cu drag si pe curand,
Beatrice x
Interesanta plasarea granolei intr-un context atat de dramatic precum sindromul anxios depresiv, insa perfect inteleasa de una ca mine. In ceea ce ma priveste, am inceput sa fiu atenta la alimentatie in momentul in care m-am simtit infranta, dezamagita, fara perspectiva. In momentul in care am murit asa cum ma stiam pana atunci si am considerat ca e nevoie totusi sa traiesc fie si intr-o forma noua – vaga aducere aminte a ceea ce eram odata.
Si cred ca alimentatia m-a readus pe linia de plutire si ma tine inca la suprafata. Chiar daca mai inghit din intunecimea gandurilor negative si a anxietatii, stiu ca sunt mai bine, ceea ce este un mare pas inainte. Asta iti doresc si tie, si tuturor celor care trec prin astfel probleme si poate nu au nici pe cineva sa ii asculte. Sa fim bine!
Intr-adevar, am inceput un subiect si am deraiat, dar am simtit ca trebuie sa scriu si sa ma descarc. Si pentru mine alimentatia e un camarad important in tot parcursul asta, ma ajuta sa fiu mai echilibrata. Iti multumesc mult pentru mesaj si pentru ca mi-ai impartasit din experienta ta, sper sa ajunga cat mai multa lume sa vorbeasca deschis despre lucrurile astea si sa existe mai multa intrajutorare.