Supa crema de iarna cu legume coapte

supa-crema-iarna-legume-coapte2

Nu stiu care este atmosfera din sufletele voastre iarna, insa eu sunt toata un pulovar si o oala cu ceai aburinda. Imaginati-va un board de pinterest cu cabane la munte, sosete pufoase, hanorace calduroase, seminee si sobe trosnind a lemn incins, paturi imense date pe dupa gat de 2 ori ca pe fulare si geamuri „pictate” cu degetele goale. Ati observat ca in niciuna dintre imaginile astea nu sunt afara prin nameti? Nu ca am avea parte de prea multa zapada iarna asta :))

Nu ma intelegeti gresit, imi place si frigul, dar sa stea la el acasa. Cred ca Bucurestiul m-a desensibilizat teribil cu gramezile lui de zapada innegrita pe marginea trotuarelor si mizeria generala, necirculabila de pe strazi. Si, fara nea, frigul parca e mai greu de indurat.

Imi amintesc ca prima fulguiala era cel mai misto lucru pe care il experimentam iarna, copil fiind. Fugeam afara imbrobodita pana-n gat, cu luna pe cer, doar ca sa simt pe fata primii fulgi si sa ating zapada aia proaspata si pufoasa ca un nor. Cumva, pe masura ce crestem, magia dispare fara sa avem timp sa ne dam seama, iar asta ma intristeaza teribil. Ce-ar fi daca in loc de rezolutii imposibile de An Nou (new year, new me, anybody?) ne-am propune sa fim din nou mai NOI insine, mai puri, onesti, intelegatori, deschisi? Sa lasam copilul sa iasa din nou la joaca si sa ne bucuram mai sincer de tot ceea ce avem. Sa fim mai sinceri cu noi, sa ne acceptam si sa ne iubim mai mult asa cum suntem si sa incercam mai multa empatie fata de tot ce ne inconjoara. Haideti sa ajutam mai mult fara sa asteptam ceva la schimb, haideti sa invatam rabdare!  ❤️

Revenind la sosete pufoase, am pregatit reteta asta lejera de supa crema dupa Craciun cu ce radacinoase mai aveam prin bucatarie si vreau sa va spun ca este vis: legume stropite cu putin ulei si sare de mare, uitate in cuptor atat cat sa se coaca frumos si sa scoata cele mai bune arome naturale la iveala din fiecare bucatica. Prietena mea Ada, i-a spus Grounding Soup Blanao si se simte exact ca o ancora spre Mama Natura pentru ca e din legume locale, de sezon, crescute in pamant si cumparate din piata de la tarani. Pe cat de simpla pare, pe atat de aromata e de fapt.

supa-crema-iarna-legume-coapte1

Supa Crema de Iarna cu Legume Coapte

Ingrediente (4-6 portii)

Pentru supa:

  • 4 cartofi
  • 4-5 morcovi
  • 1 pastarnac mare
  • 1 patrunjel radacina
  • 1/2 cana telina
  • 1 ceapa
  • 2 capatani usturoi
  • 3 litri apa sau supa de legume
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 varf lingurita coriandru
  • 1/3 lingurita chimion (cumin)
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 1 lingura unt sau ulei de cocos
  • ulei pentru gatit

Pentru servire (ulei aromat):

  • 1 lingura seminte dovleac
  • 1 lingura seminte nedecorticate canepa
  • 2 lingurite urfa sau chili (fara seminte)
  • ulei de masline extravirgin

Metoda:

  1. Incinge cuptorul la 200 C.
  2. Desfa usturoiul in catei individuali, fara sa le cureti coaja. Spala si curata restul legumelor, taie-le in bucati generoase si aseaza-le pe toate uniform intr-o tava de cuptor (cu hartie pergament). Incearca sa nu pui legumele in mai multe straturi sau sa aglomerezi tava pentru nu se vor mai coace uniform si te vei trezi cu legume moi si aburite.
  3. Stropeste totul cu putin ulei de gatit, presara sare de mare si da tava la cuptor. Verifica si intoarce legumele pe parcurs ca sa se poata rumeni pe toate partile. Daca ti se par prea uscate, mai poti stropi cu putin ulei.
  4. Vor fi gata atunci cand sunt bine patrunse in interior si rumene la exterior, cam 45-60 minute. Poti sa le incerci cu o furculita sau o scobitoare.
  5. Cand legumele sunt aproape gata, amesteca semintele impreuna cu ardeiul iute (chili sau urfa) si prajeste-le intr-o tigaie neaderenta fara niciun strop de ulei, la foc mediu. Amesteca mereu pentru a nu le lasa sa se arda si scoate-le la racit pe o farfurie intinsa.
  6. Odata coapte legumele, scoate-le din cuptor si lasa-le la racit cateva minute. Da la o parte jumatate din cantitatea de usturoi pe care o vei folosi la servire.
  7. Paseaza in blender legumele impreuna cu apa/supa si o lingura de unt sau ulei de cocos si potriveste de sare, daca mai e necesar. Adauga atata apa/supa cat e nevoie ca sa obtii consistenta ideala de supa crema.
  8. Transfera crema de legume intr-o oala neaderenta si incalzeste-o la foc mic, amestecand mereu cu o spatula de silicon sau o lingura de lemn ca sa nu se arda.
  9. Pentru uleiul aromat, stoarce cateii de usturoi din coaja si freaca-i impreuna cu niste ulei de masline extravirgin (poti folosi si un ulei din seminte sau avocado), dupa care amesteca-i cu semintele prajite picante. Daca simti, aici mai poti adauga niste extra fulgi de chili sau urfa.
  10. Serveste supa cu putin ulei aromat cu seminte pe deasupra si, eventual, niste crutoane facute in casa.

Sa ai pofta! ❤️

Publicitate

Leave your feedback

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.