Sarbatorile stau sa bata la usa, iar eu caut diferite variante smart pentru a pregati tot ceea ce mi-am propus pentru zilele de Craciun. Nu sunt cel mai infocat fan al festivitatilor alambicate, al meniuri complexe si imbelsugate, ori al brazilor inalti, doldora de decoratiuni. Dar ma bucur cu acelasi entuziasm si aceeasi caldura in inima, chiar daca voi da la schimb cozonacul traditional (nu de alta, dar e greu sa compari cozonacii din comert cu cei pufosi ai bunicii, oricat de buni ar fi) pe un cheesecake mai light sau o tarta cu mere, si chiar daca nu am apucat sa pregatesc sarmalele libaneze pe care le visez noaptea si nu voi decora un brad natural.
Pentru mine, sarbatorile sunt un challenge: sa imi dovedesc ca pot pregati retete de care sa se poata bucura oricine, fara compromisuri, fara sa isi pericliteze sanatatea sau sa-si dea foc la portofel.
Crumble-ul asta cu mere e un deliciu si o binecuvantare la masa omului. Este potrivit pentru orice ocazie, poate fi adaptat oricarui anotimp, jucandu-ne cu fructele si condimentele dupa bunul plac, nu are gluten sau zahar (ideal pentru celiaci si diabetici!) si este extrem de rapid. Iar cu putina imaginatie, poate fi transformat cu usurinta intr-un mic dejun sau o gustare sanatoasa pentru cei mici. Gospodine si gospodari de pretutindeni, pregatiti-va!
Crumble de mere fara coacere – Fara Gluten, Fara Zahar
Ingrediente (4-6 portii)
Pentru umplutura:
- 5 mere verzi mari
- zeama de la o lamaie
- 2 linguri sirop de artar sau Stevia
- 2 linguri tapioca
- 1 lingurita cu varf scortisoara
Pentru crumble:
- 4 linguri tarate ovaz
- 3 linguri fulgi ovaz
- 2 linguri seminte floarea soarelui
- 2 linguri seminte dovleac
- 3 linguri alune crude
- 1 lingura seminte canepa integrale
- 1 lingura seminte canepa decorticate
- 3 linguri faina integrala de mei brun
- 1/4 nucsoara rasa
- 1 lingurita scortisoara
- 1 1/2 linguri ulei de cocos
- 2 linguri sirop artar sau Stevia
- un praf de sare
Pentru servire:
- iaurt grecesc, inghetata sau crema de caju pentru varianta vegana
- merisor deshidratat (optional)
Metoda:
- Spala si decojeste merele. Curata cotoarele, taie merele in cuburi grosiere si amesteca-le intr-un bol incapator impreuna cu restul ingredientelor.
- Transfera merele intr-o tigaie adanca nonaderenta, adauga apa cat sa cuprinda compozitia si acopera cu un capac. Lasa sa fiarba cam 5 minute la foc rapid, apoi inlatura capacul si lasa lichidul sa scada la foc mediu spre mic. Nu uita sa amesteci compozitia din cand in cand cu o spatula din lemn sau silicon.
- Intr-un bol incapator, amesteca bine toate ingredientele pentru crumble, mai putin uleiul de cocos. Adauga uleiul si freaca ingredientele cu mana pana se omogenizeaza si compozitia devine putin umeda.
- Trage in tigaie mixul de cereale si seminte pana ce devine brun auriu, dar fara sa lasi faina sa se arda.
- Serveste merele intr-un bol sau ramekin impreuna cu cateva linguri din mixul de cereale si o lingura zdravana de iaurt grecesc. Optional, poti adauga si putin merisor deshidratat.
Reteta face parte din campania #ManancResponsabildeSarbatori de responsabilizare si constientizare a modului de alimentatie al romanilor, lansata de AlimenteSpeciale.ro.
Enjoy!