Spaghetti cu sos de rosii, alune si lamaie / #ManancResponsabildeSarbatori

20171213_003235

Reteta aceasta nu este doar divina, extrem de sanatoasa si simplu de preparat, ci vine si cu o poveste (si o cauza!) pe masura.

#ManancResponsabildeSarbatori

In urma cu ceva vreme contemplam din nou la gandul de a ma reapuca de blogging, desi nu am plecat nicaieri, teoretic; am continuat sa traiesc online, iar #foodporn-ul a ramas un stil de viata. Cumva, cred ca nu gaseam motivatia necesara, nu vedeam cu ce as putea contribui nou in contextul bloggerilor si influencerilor de la noi sau de ce prezenta mea ar putea fi necesara. Ce-i drept, sa semnezi condica in comunitate si sa fii inca un blog intr-o mare de bloguri cu un continut decent, aproape uniform, nu e chiar atat de greu. Mai dificil e sa fii inovator, sa faci o diferenta in domeniul in care activezi, sa iti racesti gura cu un scop. In oceanul vast cu retete de amandine, pandispanuri, ootd-uri si sfaturi de parenting, ce se departajeaza, ce iese in fata prin unicitate si reuseste sa educe cititorul? Nu voi spune ca am gasit un raspuns, dar stiu ca sunt pe drumul potrivit. Va mai anunt eu pe parcurs.

Un lucru este cert pentru mine: Universul lucreaza in moduri misterioase (cu si) pentru noi. La mijlocul lui octombrie, perioada in care lucram de zor la a deschide bucataria unei crasme din oras si imi rodeam sistematic unghiile in timp ce ma intrebam daca sa reiau sau nu blogul, am primit la marele fix o propunere croita pe sufletul meu: o campanie de awareness pentru intolerante alimentare si diete speciale in contextul meselor festive de Sarbatori. ADICA VIS, pe limba mea! Bineinteles ca mi-au sclipit ochii si am avut un moment dintr-ala epic de film, punct in care eroul principal isi gaseste menirea in viata si totul capata din nou sens in lume, piruieta in mijlocul strazii noaptea, ploaie torentiala si, pe fundal, niste muzica generica de comedie romantica. Sau ceva cu oprit avionul in aeroport inainte de decolare, preferabil cu Joseph Gordon-Levitt sau o mai putin antipatica Katherine Heigl. Oricum, oricum, ceva epic sa placa la toata lumea, ca sa nu dezamagim din start. Hai ca am deraiat!

banner pag campanie 1

Sa trecem la subiectul care (va zic eu) ne intereseaza astazi de fapt: campania educativa a celor de la AlimenteSpeciale.ro de responsabilizare si constientizare a modului de alimentatie al romanilor care sufera de afectiuni speciale sau care necesita, din diverse motive, o dieta alimentara aparte. Campania #ManancResponsabil este la a doua sa editie, iar de data aceasta se concentreaza pe excesele si obiceiurile alimentare nesanatoase ale romanilor din preajma Sarbatorilor de Iarna.

Asadar, in perioada 15 noiembrie – 15 decembrie, AlimenteSpeciale.ro, alaturi de 18 bloggeri culinari sau de lifestyle sanatos din Romania, sustinuti de doamna dr. Lidia Cremer, cercetator stiintific si consultant in nutritie, intolerante alimentare si dieta fara gluten, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentatie al romanilor care sufera de anumite afectiuni (alergii, intolerante – gluten, lactate-, diabet etc.) sau care, dintr-un motiv sau altul, au adoptat o dieta speciala (dieta vegana, paleo, macrobiotica etc.), sa ridice nivelul de constientizare si de responsabilitate al acestora, sa le aminteasca ca dietele lor speciale nu trebuie uitate in preajma Sarbatorilor si sa le ofere acestora, dar si tie, clientul nostru interesat de o alimentatie sanatoasa, sansa de a manca GUSTOS, RESPONSABIL și SANATOS de Sarbatori.

Initiativa AlimenteSpeciale.ro este una demna de aplaudat si ma bucur ca infloreste un interes pentru genul acesta de subiecte in Romania, lucru care ajuta oamenii sa aiba acces rapid la informatii pretioase care le-ar putea imbunatati cu mult calitatea vietii.

Daca doriti sa aflati mai multe despre scopurile pe care ni le-am propus prin aceasta campanie, aruncati un ochi pe site-ul AlimenteSpeciale.ro si urmariti hashtag-ul #ManancResponsabildeSarbatori pe Facebook si Instagram ca sa descoperiti retetele inscrise in campanie si sa va luati doza de inspiratie pentru Marele Festin. Ca in fiecare an, eu voi face abstractie de „traditia” noastra de a ne impana in cele trei zile de Craciun si voi manca la fel cum fac de obicei, doar ca ceva mai festiv.

Va las mai jos un infografic al situatiei curente privind cele mai frecvente intolerante si probleme de sanatate din randul romanilor ca sa va puteti face o idee cam cat de serioasa sta treaba la noi si de ce este important sa luam masuri.

topul afectiunilor la romani

Cu asta in minte si inarmata cu rabdare si speranta pentru un viitor mai responsabil si asumat, vreau sa va las cu o reteta de paste sanatoase pe buze. Este extrem de gustoasa, satioasa, rapida (e gata in maxim 15 minute), e vegana si bogata in proteine si fibre.

20171213_00335820171212_140956-01

Spaghetti cu sos de rosii, alune si lamaie

Ingrediente (4 portii):

  • spaghetti integrale din grau spelta Premeal
  • 1 conserva rosii intregi (400g)
  • 4 linguri alune prajite nesarate + 1/2 lingura pentru servire
  • 1/2 lingurita praf usturoi
  • 1/3 lingurita praf ghimbir
  • 1/4 lingurita boia afumata
  • 1/2 lingurita urfa sau 1/3 lingurita chili
  • zeama de lamaie
  • 1 lingura drojdie inactiva sau parmezan pentru varianta vegetariana
  • sare de mare

Metoda:

  1. Pune la fiert o oala cu apa si sare din belsug.
  2. Intre timp, combina intr-un blender conserva de rosii, alunele prajite si condimentele pana rezulta un sos consistent.
  3. Potriveste sosul de sare daca e necesar si incalzeste-l la foc mic, amestecand frecvent. Ia-l de pe foc si incorporeaza treptat zeama de lamaie (eu am folosit zeama de la un sfert de lamaie).
  4. Fierbe pastele pentru 7 minute. Odata ce a expirat timpul, pastreaza o ceasca de apa si scurge ce a ramas. In aceeasi oala, amesteca pastele cu sosul de rosii si alune si adauga treptat putin din apa pastrata pentru a emulsiona sosul.
  5. Serveste pastele cu alune prajite zdrobite si drojdie inactiva (sau parmezan) pe deasupra.

Pentru a nu scadea temperatura mancarii, poti completa pasul 4 pe ochiul mic al aragazului, dar ai mare grija sa nu se lipeasca pastele. E de preferat sa folosesti o oala cu invelis neaderent pentru a-ti usura munca.

Taie alunele cu un cutit ascutit sau pune-le intr-un ziplock si zdrobeste-le cu ciocanul de snitzele.

20171212_140506-01

Ne citim curand! No pressure tho.

Beatrice ❤️

Anunțuri

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Nusha spune:

    Foarte gustoasa! Chiar daca nu sunt vegetariana mi-a placut sa gatesc si sa savurez reteta asta. Multumesc pentru reteta si succes in toate proiectele tale. Cu siguranta vad evolutie si plus valoare dupa cei trei ani de absenta pe blog. Astept cu interes si alte postari.
    Multa bafta, Bia mea!

Leave your impression

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s