Ultimile luni din viața mea au fost, în același timp, haos și binecuvântare. Și, atunci când mă aflu în toată vâltoarea aia, tind să uit de mine dând vina pe lipsa de timp. Pentru astfel de situații am, de multe ori, și soluții rapide. Totul e să-mi amintesc. Atunci când vine vorba de foame e destul de simplu. O bucată de brânză cu ulei de măsline și busuioc și-un colț de pâine se găsesc întotdeauna în casă ca să-mi potolească foamea dacă sunt pe fugă ori mă văd nevoită să prânzesc în fața laptopului. Dar, de multe ori, simt nevoia de ceva cald în stomac ca să simt că prind putere și că m-am hrănit corespunzător. Printre cele mai simple variante ale mele sună așa: arunc un număr de legume într-o oală, spice-uri și lapte de cocos și, cât timp eu mă schimb din hainele de peste zi și-mi curăț fața, aragazul meu face un curry de toți banii. Pastele și orezul sunt salvatoare, un stir fry e hrană divină pentru papilele mele, dar atunci când vreau și rapid, și cald, și legumă și textură, dar să nu fie carbohidrat din grâne la mijloc, BAM! noodles din legume. Nu tu încălzit apă, nu tu înmuiat noodles în apă, nu tu scurs noodles de apă. Doar legume proaspete din piață, o ustensilă de tăiat legumele julienne, sosuri și uleiuri de calitate, fără ingrediente ascunse. Și motto-ul sezonului: urfa cu orice.
Ingrediente (2-3 porții):
1 ceapa roșie, julienne
4 căței usturoi, felii subțiri
1 cm ghimbir, tocat
1 conservă ciuperci întregi, feliate
1/3 varză albă mică, fâșii
2 dovlecei, julienne
2 morcovi mari, julienne
2 ardei grași, bastonașe
1 ceașcă mazăre verde scoasă din teacă
1 linguriță cumin praf
1 linguriță urfa
1 lingură sos soia light
1 linguriță zahăr brun
1 linguriță ulei susan
1 lingură ulei vegetal pt. prăjit
sare de mare
coriandru verde pentru servit
Precizez dinainte că totul se face amestecând continuu cu o lingură de lemn sau o spatulă pe foc iute. De unde denumirea de stir fry.
Metodă:
- Am pus la încins, într-un wok sau o tigaie adâncă și spațioasă, uleiul vegetal.
-
Cu focul mediu spre mare am adăugat ceapa, ardeiul gras și morcovul și am amestecat continuu cu o lingură de lemn până când s-au înmuiat puțin.
-
Am adăugat usturoiul, ghimbirul, cuminul și urfa, amestecând.
-
După maxim 40 de secunde am adăugat ciupercile și le-am fript până și-au lăsat lichidul și au început să prindă culoare.
-
Am adăugat mazărea și varza. După ce varza s-a înmuiat bine, am adăugat dovleceii, sosul de soia și uleiul de susan. Am continuat să amestec încă 5-7 minute, am oprit focul și am asezonat cu sare, puțină urfa și coriandru verde proaspăt tocat.
Îmi place să las fiecare fel de mâncare să se odihnească măcar cinci minute pentru a se combina aromele înainte de a servi. Vă recomand același lucru.
Dragoste!
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale