Contrar credintelor mele si, probabil, a multora dintre cei care credeau pana sa incerce pe propria lor piele farfurie, cele mai gustoase si sanatoase produse nu sunt, de cele mai multe ori, si scuturatoare de portofel. Cazul il face si fasolea neagra, cu 2 lei in plus pe kilogram fata de obisnuita fasole alba si 10 puncte in plus la aportul nutritional adus organismului. It’s a winner pentru ca: ofera satietate (pentru ca) e o sursa valabila de proteine vegetale, scade nivelul colesterolului rau, stabilizeaza tensiunea arteriala, elimina poftele, este cea mai bogata in antioxidanti, contine antocianina prezenta in vedetele de tipul afine, varza si coacaze si este bogata in fibre solubile. Si nu poti niciodata avea destule fibre solubile la indemana. Colac peste pupaza, face KO impotenta in orice meci. Sa mai spun? N-o sa mai spun. N-o sa mai spun decat ca dintre toate cele pe care le puteam face dintr-o mana de fasole norocoase am ales cea mai facila reteta de pe pamant, hummus-ul, aliatul meu impotriva plictiselii si timpului indelungat pe care POT sa il petrec in bucatarie. Si cu asta am scapat cam ieftin. Toata cutitareala povestita mai jos.
Ingrediente:
- 1 pahar naut
- 1 pahar fasole neagra inmuiata peste noapte
- 4 linguri smantana
- 1 lingura tahini
- 1 capatana mica usturoi
- zeama de la o lamaie
- 1 lingurita cumin pudra
- 1 lingura seminte prajite de floarea soarelui (fara coaja)
- 1 lingura seminte de dovleac
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- apa
Paharul de naut, respectiv paharul de fasole neagra inmuiate in boluri separate peste noapte, cum se face.
Rubedeniile de boabe (si aici vorbim despre varul naut si verisoara fasolă) au fost cu grija fierte in oale separate pana au putut fi strivite cu usurinta intre doua degete firave, scurse de apa si lasate la racorit. Intr-un robot de bucatarie sau blender au putut fi facute pasta impreuna cu cate o lingura din apa in care a fiert fiecare, lingurile de smantana, tahini, capatana de usturoi curatata si sfaramata, zeama proaspat stoarsa de lamaie, cuminul praf, semintele, uleiul de masline si sarea. In functie de consistenta pe care am dorit sa o aiba pasta am completat cu apa rece. Am asezat-o frumusel intr-un bol, dupa ce am mancat ca haplea aproape tot, am garnisit cu cativa stropi de ulei de masline si am presarat seminte de dovleac si floarea soarelui. Un festin! Hummus-ul poate fi servit fara prea multe batai de cap cu crostini, pita bread, cu a mai mare lingura sau cu doua degete, ca purceii mine. La temperatura camerei, racit la frigider, dupa placere.
Pofta si dragoste!
Aoleuuu <3 cat de bun e hummusul si ce cremos este acolo'n plictiseala ta :D !!! insa eu am numai linte'n casa :) te pup cu dragoste si multumesc de reteta. poate data viitoare sugerezi ceva tot atat de fin ;) supa ? :D
Saru’mana, Anca, ce mult ma bucur! Initial planuisem o supa crema cu fasolea asta si o voi face. Sa stii ca poti croi un hummus delicios din linte cu usturoi si patrunjel! Pune si putin parmezan daca ai, iar daca nu ai, nu ai sa-i simti lipsa prea mult. Keep me posted! :-D
Mai poti mixa acolo si putin sos iute, va complimenta mult lintea.