Omleta vegana

Photo0420

Photo0433

Photo0423

Am fost mare fan la viata mea. Oua Benedict, omlete de tăt felul, tortillas, scrob moldovinesc cu mult cascaval ras si topit pe deasupra ori telemea sarata din cale-afara, conservata in butoaie mici de catre bunica si tinuta jos la beci ca sa ne-nveseleasca micul dejun cu ceai de tei si miere si pranzurile infrigurate de peste iarna. Oh, omleta amestecata si lipita bine cu cartofii prajiti in mult ulei in ceaun sau in tigaie, aburiti un pic si moi. Tare mult mi-au mai placut ousoarele proaspete de la puicutele cu care mi-am intretinut zeci de conversatii in ograda bunicii, de-a lungul anilor cei fragezi. Si fura fragezi ca ochiurile alea moi de-ti curg auriu in farfurie si e musai sa le fugaresti cu pita moale si pufoasa ca sa nu pierzi nici un strop din licoare.

Intre timp, perceptia mi s-a mai schimbat. Nu voi detalia, nu voi vrea sa transform potiunea aurie in materie nefecundata si sa sparg toata bula de magie. Ouale inca mi-ar placea ocazional, recunosc cinstit cu mainile curate, asezate inclinat pe piept, daca nu as fi descoperit ceva mai bun. Da, da, stati voi fara griji, ca lipsa de proteine nu am cum sa duc :) Se facea ca, din ciclul curiozitatilor mele internaute, sa caut sa gasesc un mod de a inlocui ouale cu ceva vegetal. Vegetal si inzecit mai sanatos si delicios. Despre semintele de in rasnite o sa va povestesc cu alta ocazie. Acum tot cu dragul de el, nautul, avem de-a face.

Reteta am gasit-o pe un food blog englez al unei romance pasionate de tot ce e vegan, Vegan Magic. Il recomand din inima! La randul ei, Adriana Chirea, autoarea blogului in cauza, a gasit reteta pe Chocolate and Beyond, dar nu asta e important. Ce e important de stiut despre beneficiile nautului, puteti afla dand un nevinovat search pe google, ori, la distanta de un click, puteti citi in postarea mea despre falafelul preparat dupa reteta libaneza, daca nu ati facut-o inca. Puteti de pe acum sa stati pe pace, ca nu este nimic de speriat la mijloc. Da, este omleta. Nu, nu contine oua, dar da, este absolut delicioasa si zic eu, mai satioasa decat o omleta de o persoana, doua.

Reteta originala cerea ciuperci. E tare delicioasa, aromata si texturata, insa eu am ales sa o modific dupa bunul plac de asta data. Ideea este ca, odata intrate in reflex cantitatile si procedura, omleta in sine poate contine orice ne dicteaza suflul. Cheia este turmericul care da culoarea placuta, galbuie, de ou a compozitiei si care nu face nimic mai putin decat sa stimuleze papilele si apetitul prin vizual si nu numai. Inginerie, nu gluma!

Pentru minunatia asta mic-dejuniana aveti nevoie de:

  • 85 g faina de naut
  • 150 ml lapte vegetal (soia, migdale, orez, ovaz) – gasiti in magazinele bio, la standurile bio din carrefour si dm
  • 1/2 ceasca (o mana) naut boabe, inmuiate minim 12 ore si fierte ~ 20 min la foc mic
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ceapa galbena
  • 2 catei usturoi
  • 1 ligurita seminte de in
  • 1 lingurita seminte crude de susan
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1/2 lingurita turmeric (curcuma)
  • 1/2 lingurita curry
  • un praf de sare de mare

Intr-un bol incapator am amestecat faina cu sarea, semintele si condimentele, dupa care am incorporat laptele, amestecand constant cu un tel sau o furculita, adaugand si jumatate din cantitatea de patrunjel tocat.

Am incins o tigaie non-aderenta cu putin ulei vegetal (eu am folosit ulei de orez) si am calit la foc mediu ceapa, usturoiul si ardeiul gras, toate tocate marunt, pana s-au caramelizat. Le-am incorporat in compozitia de omleta, dupa care am transferat tot continutul bolului inapoi in tigaia incinsa. M-am asigurat ca are cativa stropi de ulei, pentru a nu se arde omleta. Am lasat-o sa se coaca la foc mic, in jur de 7 minute pe o parte, dupa care am intors-o pe cealalta parte, ajutandu-ma de o farfurie. S-a facut dupa circa 5-7 minute. Aici depinde si de fiecare tigaie in parte, dar, in esenta, omleta trebuie sa devina usor aurie, dar sa nu se inchida prea mult la culoare. Va descurcati voi, sunt convinsa!

Se serveste calda, alaturi de o salata sau de sine statatoare, cu restul de patrunjel tocat pe deasupra.

Pofta si dragoste!

Publicitate

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Simona istudor spune:

    Buna,

    Nautul se adauga cu laptele,faina, sarea si condimentele?

Leave your feedback

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.