Supa crema de legume | Cum sa NU ajungi atunci cand vei fi mare

IMG_4341

IMG_4334

IMG_4341 - Copy

De mica mi-a fost teama de dentist. Am fost dusa de manuta, impinsa de la spate, lasata plocon pe holuri, trimisa cu forta si aproape de fiecare data am gasit eschiva aparent perfecta. Fericita mai eram atunci cand reuseam sa fentez sistemul matern cararea care duce spre uracioasa Stomatologie verde-alga. La fel ca si scopul meu, ranjetul fu de moment, iar momentul tinu (cativa) ani. Anii trecura, dintii durura, ketonal nurofen aulin cuisoare pastile luai si totul fu bine. Totul pana vineri!

Acum, dat fiind faptul ca pana si in acest moment sublim va scriu – la propriu – cu o falca-n cer si una-n pamant, imaginati-va ce am putut imbuca atat amar de zile fara sa pier ori sa ma vestejesc. Variantele hranitoare si satioase sunt minime,  atat timp cat puterea mea de masticatie este egala cu … doi, pe o scara de la unu la diavolul tazmanian.

Lamentarile le-am bifat in carnet, asa ca va pot lasa cu sufletul impacat ceea ce a fost sa fie salvarea mea de la infometare, reteta de supa crema de legume.

Ingrediente (4-5 portii) :

5 cartofi mici

1 morcov mare

1 praz

2 tije tulpina telina (apio)

2 felii groase radacina telina

1 ceapa galbena mare

4 catei usturoi

3 linguri smantana grasa

1 lingurita curcuma (turmeric)

   patrunjel

   sare

Am inceput previzibil. Am spalat legumele si le-am curatat coaja, dupa caz.

In oala in care urma sa fac supa am incins 3-4 linguri de ulei de masline in care am aruncat cateii de usturoi curatati, zdrobiti cu partea lata a lamei de cutit cu care i-am si taiat grosier. Au urmat, dupa strigatura de la catalog, ceapa, morcovul, prazul si tijele de tulpina de telina (apio), toate tocate grosier. Le-am ametit cu o lingura de lemn din cand in cand, la un foc mediu spre mic, pana ce usturoiul si-a eliberat tandru mirosul, iar ceapa s-a facut aurie.

Au urmat cartofii si telina radacina, grosier aussi, impreuna cu vreo … cinci cani de apa, parca am numarat. Numarati si voi pana ce apa acopera cu inca doua-trei degete legumele, sa fiarba si sa aiba de un’ sa scada. Apoi am pus capacul si am incarcat un serial pe vplay online.

Dupa ce s-a fiert toata povestea, am scurs legumele de apa (apa am pastrat-o pentru patru clipe mai tarziu) si le-am dat prin blender. Am adus iarasi la foc oala cu piureul obtinut din legume, in care am incorporat cele trei linguri de smantana grasa. Am adaugat putin cate putin apa in care au fiert legumele, cam doua cani mari, amestecand cu lingura de lemn. Voi puteti adauga pana ce obtineti textura care va convine cel mai mult. Mie-mi place supa crema sa fie groasa, cremoasa. Am potrivit de sare (de mare) si am mai lasat pe foc cateva clipite, cat sa bolboroseasca nitel, dupa care am oprit focul.

Am servit-o cu un mot de smantana pe deasupra, cateva seminte de dovleac, in si patrunjel. Rasfat, nu gluma! Va spun, totusi, ca de semintele de in ma puteam descotorosi de asta data, dar mi-a intrat in obicei. Sanatos obicei. Ptiu!

O sa va urez spor intr-ale invartitului in oala, dar nu inainte de a insista sa va programati pentru un control la dintii aia rai care nu prea va dau pace, altfel o sfecliti in obraji!

Dragoste!

pisicuta-pofticioasa

Leave your impression

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s