Sufleu de paine cu stafide cherchelite

  • Mami, mami, dar de ce este desertul pentru oameni mari ca tine cand miroase-atat de bine?

  • Oh, copiii nu beau whiskey, puiule!

  • Dar ce e acest whiskey, mama? intreba copilul nedumerit, cu ochii cascati cat o zi de post.

  • O licoare care te face sa razi pana nu mai poti atunci cand chiar ca simti ca nu mai poti – mustaci mama in timp ce-si rontaia linistita stafida aceea imbibata in lichidul brun-auriu, dupa care continua: ori voi, copiii, puteti rade si veti rade fara sa va sinchisiti vreun strop. Du-te, fii copil, copile!

  • Atunci pesemne ca nu vreau, mamico! Stii, tu stii, eu am de gand sa rad oricum, rosti puiul printre chicote si gafaieli, timp in care o zbughi spre iaz cu pisica-n subtioara si cu gura cat e sura.

Il urmaresc pe Copolovici cam de doi ani (desi imi pare mai mult) si jur ca intotdeauna mi-a plouat in gura m-a imbiat tot ceea ce a pregatit la Pranzul din Caserola. Am incercat sa ii convertesc pe multi: “Ah, vrei sa faci Nu-Stiu-Ce? Pai vezi la Pranzul din Caserola ca face nenea ala niste bunataturi de iti lacrimeaza sistemul digestiv!” Totul far’ de folos, caci prietenii mei au memoria scurta de scurta durata plecata intr-un sejur prelungit in Barbados … impreuna cu a mea.  Asa ca declar chiar de pe-acum, cu mana pe inima: sa fie aceasta prima dintr-un lung, sa zicem, sir de retete adaptate dupa bucatele lui! Promit solemn! Si sa mai vad eu pe urma pe vre’unu’ ca nu gateste dupa Copolovici!

Apoi, poate ca as fi putut pregati orice alta dulcegarie, ca deh! aveam de unde alege, doar ca pura simplitate a ideii de Sufleu de Paine m-a revoltat si provocat totodata. Adica sa bag EU paine la cuptor si sa indraznesc a-i spune desert? Stupoare, consternare, vuiet!

Rezultatul? Aplauze, plecaciuni, ba chiar mi-am ras singura in nas! Un mic dejun de puteai sa juri ca-i vis!

Pentru 6 portii vor trebui:

8 felii “sanatoase” de paine
200 ml lapte
3 oua
40 g unt
100 ml smantana grasa
2 linguri stafide
50 ml whiskey
1 lingura zahar tos
3 plicuri zahar vanilat (3 x 8 gr.)
2 linguri zahar pudra
1 lingura rasa nucsoara

Intai de toate trebuiesc cherchelite stafidele in 50 ml whiskey, intr-un bol micut, peste noapte.

Am pornit cuptorul, caci vom avea nevoie de el incins. Am unt un vas termorezistent cu unt de la temperatura camerei.

Am facut painea cubulete si am aranjat-o pe straturi alternate cu bucati microscopice de unt. Am scurs stafidele de whiskey (pe care l-am pastrat pentru pasul urmator) si le-am presarat peste paine.

Intr-un castron am batut ouale, am adaugat laptele, smantana, whiskey-ul si zaharul pudra si am amestecat pana am obtinut o mixtura omogena. Am turnat-o peste paine astfel incat sa o cuprind pe toata, dupa care am presarat deasupra zaharul tos.

Am lasat totul sa se odihneasca in jur de 15 minute si sa absoarba din lichid, dupa care am presarat nucsoara ametitoare si am dat la cuptor pentru 40 de minute. Vasul meu a fost mai mare, la fel si pofta!

A rezultat un interior cu textura de budinca, incredibil de cremos si parfumat multumita nucsoarei, si foarte frumos rumenit la extremitati. Un mic dejun desfatator ori un desert vesel.

Ca un sfat de final, as adauga: multa grija cu temperatura. Stafidele mele au capatat o nuanta foarte inchisa, desi nu-i bai, caci ca si gust si textura nu m-au dezamagit nicio clipita.

Dragoste si pofta buna, frumuseilor!

Leave your impression

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s