Most Wanted: Pizza facuta in casa

 

Se face ca de mult caut o reteta pentru blatul perfect de pizza. Nici prea gros, nici subtire, indeajuns de pufos incat sa iti poti inchide ochii si sa gusti un nor de pizza aproape-newyorkez. Intamplarea face ca nu exista intamplare uneori citesc blogul Danei Rogoz, iar Dana obisnuieste sa mai si gateasca, printre altele, asa ca s-a gandit sa binecuvanteze omenirea cu o reteta perfecta.  Eu am citit-o (aici), am disecat-o si modificat-o dupa bunul plac si nici ca se putea mai bine!

let's get dirrty

sauce-in-a-jar

treasure in the oven

is it love

you can eat now 'n die later

3

1. Blat:

  • 2 1/2 lingurite drojdie uscata activa
  • 375 ml apa calda
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 75 g gris
  • 1 lingura sare
  • 470 – 625 g faina alba de grau

2. Topping: 

  • 6 rosii mari
  • 1/2 kg ciuperci champignons
  • 1/4 baton salam uscat
  • 375 g branza mozzarella
  • 2 linguri frunze proaspete de busuioc / 1 lingura busuioc uscat

3. Sos: 

  • 250 g suc de rosi
  • 750 ml apa
  • 2 linguri busuioc uscat
  • 2 linguri oregano uscat
  • 3 catei usturoi
  • 1 varf cutit  boia de ardei iute
  • sare
  • zahar
  • piper negru macinat

 

Aluatul: Se adauga drojdia peste apa calda si se lasa sa se dizolve, in jur de 5-10 min. Se adauga grisul, sarea si uleiul de masline. Se amesteca folosind un mixer sau un tel (ca in cazul meu), se adauga faina folosind cate un pahar o data pana se omogenizeaza si se framanta pana ce se formeaza un aluat moale, dar nelipicios, in jur de 10-15 min, sa spunem.

Se muta compozitia intr-un castron uns cu ulei de masline atat pe fund cat si pe pereti. Se acopera cu folie alimentara si cu cateva straturi de prosoape umede pentru a se mentine caldura. Se pune intr-un loc calduros si se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul (intre 45 mi si o ora).

Intre timp se prepara sosul. Intr-o oala se pune la incins o lingura de ulei se masline, dupa care se caleste usturoiul tocat fin, atat cat sa devina usor auriu, impreuna cu cate o lingura de busuioc si oregano uscat si o lingura de zahar. Se adauga apa si se aduce la punctul de fierbere. Acum se adauga sarea, restul de busuioc si oregano, boiaua si piperul. Se adauga sucul de rosii. Se lasa pe foc, la scazut, pana se obtine consistenta dorita. (mic truc: intr-o cescuta se pune o lingura de faina de grau, se adauga apa fierbinte cat sa cuprinda faina -niciodata invers-  si se amesteca pana ce se obtine o pasta alba; aceasta se incorporeaza in sos, amestecand, pentru a-l ingrosa)

Se incalzeste cuptorul la temperatura mare.

Dupa ce minutele s-au scurs, iar aluatul a crescut, se tapeteaza cu faina masa de lucru si se intinde aluatul cu ajutorul unui sucitor de lemn(facalet), tapetat, de asemenea, cu faina, in forma dorita. Eu am folosit o tava dreptunghiulara.

Foaia de aluat se pune in tava presarata cu faina, se unge cu sos de rosii si se adauga, strat dupa strat, rosiile, ciupercile si salamul, toate taiate cat mai marunt si mozzarella (felii/fasii subtiri). Se presara putina sare. De la caz la caz, busuiocul uscat poate fi adaugat inainte ca pizza sa fie bagata in cuptor, pe cand busuiocul proaspat se pune dupa ce aceasta este gata. Se stropeste cu putin ulei de masline si se da la cuptor la temperatura mare pentru circa 15 minute, pana ce pizza se rumeneste pe margini.

Pizza  Pont: Pentru ca blatul sa se mentina pufos pe toata suprafata sa, recomand ca ingredientele din topping sa fie taiate marunt, atat cat sa acopere in totalitate suprafata blatului de pizza (exceptand marginile). Personal am dublat toate ingredientele pentru a face doua pizza, destinatie a multor guri flamande. Prima a fost facuta cu ingrediente taiate neglijent, mari. Blatul a fost pufos pe margini iar in rest subtire si crocant. Nu a supravietuit fotografiilor. 

 

S-aveti pofta, dragoste!

Un gând despre &8222;Most Wanted: Pizza facuta in casa&8221;

  1. Pingback: Pizza facuta in casa II – Margherita | Ladleful of Passion

Leave your impression

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s